Системи оповіщення


Системи оповіщенняЕволюція подарувала людині унікальну рису – прагнути більшого. Нові будівельні споруди стають більшими, вищими, складніші за конструкцією, їхня система безпеки прирівнюється до рівня захисту банків. Проте, навіть з найкращими системами безпеки неможливо передбачити всі природні катаклізми.

В надзвичайних ситуаціях, таких як пожежа, землетрус, повінь чи ураган необхідно організувати швидку та безпечну для людей евакуацію. Будинки та приміщення обладнанні відповідним устаткуванням та системами оповіщення можуть не тільки збільшити шанси на порятунок, але й у деяких випадках уникнути жертв взагалі.

Системи оповіщенняСистема оповіщення є однією з основних систем захисту населення від надзвичайних ситуацій. Основною метою створення системи оповіщення є миттєве інформування відвідувачів та персоналу об’єкту про виниклу надзвичайну ситуацію техногенного чи природного характеру та організація евакуації людей оптимальними шляхами.

Організація оповіщення та управління евакуацією людей відбувається за допомогою таких глобальних мереж як телебачення, радіотрансляційна мережа, локальних систем, які мають можливість передавати попереджувальні та вказівні сигнали за допомогою світлових табло, звукових сигналізаторів, а також мовних оповіщувачів.

Система оповіщення може працювати в ручному, напівавтоматичному та автоматичному режимі. Режим системи визначається виходячи з характеристик об’єкту та категорій людей, яких необхідно оповістити і запобігти паніці. Автоматичні системи можуть бути складовою тривожної сигналізації, тобто отримувати сигнали від ППК, та перетворювати їх в світлові або звукові сигнали. Під час проектування системи оповіщення та розробки алгоритму її роботи необхідно врахувати наступні фактори:Системи оповіщення
1) позонне оповіщення – можливість оповіщення роздільно окремих будівель, приміщень та груп населення;
2) почергове оповіщення – система вказує послідовність дій для людини, враховуючи місце знаходження епіцентру надзвичайної ситуації чи пожежі, напрямок поширення та її перебігу.

Для побудови системи оповіщення (окрім СО ручного режиму роботи) необхідно використовувати прилад приймально-контрольний який контролює мережу сповіщувачів і при досягненні критичних параметрів активує світлозвукові чи мовні оповіщувачі.

Світлозвуковий оповіщувач – пристрій оповіщення, який за допомогою подачі звукового та світлового сигналу, привертає увагу, вказує напрямок евакуації або відображає ту чи іншу аварійну ситуацію. Може використовуватись як всередині так і ззовні приміщення.

Системи оповіщенняОсновні складові системи мовного оповіщення:
Гучномовець – пристрій оповіщення призначений для подачі звукового та мовного сигналу привернення уваги та передачі повідомлення, може використовуватись як всередині так і ззовні приміщення.
Звуковий підсилювач – пристрій, за допомогою якого підсилюється та відтворюється заздалегідь записане або надиктоване оператором повідомлення про тривогу чи шляхи евакуації.

Сучасні системи мовного оповіщення також використовуються для прослуховування розважальних музичних програм та радіо з використанням додаткових модулів. Це не заважає системі миттєво при появі надзвичайної ситуації перемикатися в режим оповіщення.

Компанія СВТ-ПЛЮС займається проектуванням і встановленням систем оповіщення по усій Україні і ми з радістю допоможемо Вам.



Вверх!