Блискавкозахист


БлискавкозахистНайчастіше блискавка вдаряє у високі предмети, що знаходяться навколо, пагорби, скелі, дерева. Тому опинившись під час грози на відкритій місцевості, необхідно зупинитись по нижче, уникаючи глиняних ґрунтів (так як їм властива велика провідність). Але якщо навколо не має жодних заглиблень, то краще лягти на землю і перечекати грозу. Якщо ж гроза застала у лісі, краще зупинитись на поляні між деревами, але не ближче ніж 15м. від них.

Все це базові знання, необхідні людині щоб уникнути смертельних наслідків блискавки. Та для захисту будівлі і майна потрібні не просто поради, а ряд кінцевих рішень прорахованих для кожного об’єкту окремо. Таким рішенням є блискавкозахист.

Блискавкозахист
Блискавкозахист – це комплекс технічних рішень і спеціального устаткування, основна мета якого, гарантувати безпеку будівлі, а також майна і людей, які знаходяться в ній. Блискавкозахист поділяється на захист від первинних та вторинних проявів блискавки.

Захист від первинних проявів спрямований на уникнення потрапляння прямих ударів блискавки та запобігання пожежі. Такий захист виконується ззовні будівлі і складається з блискавкоприймача, блискавковідводу та заземлювача.

Блискавкоприймач, перехоплює розряди блискавки і передає їх блискавковідводу. Приймачі блискавки бувають декількох типів: стрижневий (виконується у вигляді металевого стрижня, який кріпиться на даху будинку), тросовий (металевий трос розтягується вздовж даху і кріпиться на підпори), сітчастий (поєднання металевих провідників і металевих струмовідводів у вигляді сітки, які заземлені окремо) та комбінований, який поєднує вище перелічені типи для найкращого захисту об’єкту.

Також зараз широко розповсюджений активний блискавкозахист. Однією з його переваг це набагато більша зона захисту одним блискавкоприймачем. Крім цього виробники пропонують для цих систем лічильники кількості ударів блискавки, після кожної зміни показника потрібно призначеним для цього тестером перевірити блискавкоприймач на справність.

Блискавковідвід - це зазвичай круглий металевий провідник діаметром 8-10 мм, або інший з неменшим січенням, що передає розряд від блискавкоприймача до заземлювача.

Заземлювач – провідна частина або сукупність з’єднаних між собою провідних частин, які перебувають в електричному контакті з землею безпосередньо або через проміжне провідне середовище, наприклад, бетон.
Блискавкозахист
Захист від вторинних проявів блискавки спрямований на зменшення впливу електромагнітних імпульсів на побутову електротехніку, яка знаходяться у будівлі. До складу систем захисту від вторинних проявів входять пристрій захисту від імпульсного перенапруження (ПЗІП), системи зрівнювання потенціалів, системи захисту телекомунікаційної техніки, засоби захисту кінцевих приладів. Виникнення електромагнітних імпульсів відбувається під час:
  • Прямого влучення блискавки у будинок;
  • Прямого влучення блискавки у повітряну лінію низької напруги(електрична, телефонна лінія та ін.);
  • Індуковані перенапруги через близьке або віддалене влучання блискавки(під час удару блискавки виникають сильні магнітні поля, які індукують стрибки напруги у мережі проводів).


Найефективнішим методом захисту від перенапруги вважається поступове її зменшення на шляху до кінцевого приладу. Даний підхід описаний та затверджений міжнародними нормами IEC62305-4. Суть даного методу полягає у поділі всієї енергомережі на зони. Оскільки в кожній зоні встановлено свій розрядник, то проходячи через всі зони перенапруга зменшується до безпечного рівня, не викликаючи при цьому пошкодження побутових електроприладів.

Деякі розпосюдженні виробники систем блискавкозахисту: OBO BETTERMANN, ELKO-BIS, SCHIRTEC, GROMOSTAR. Наше підприємство займається проектуванням і встановленням систем блискавкозахисту по усій Україні і ми з радістю допоможемо Вам.



Вверх!